Grosser Schweizer

GROSSER SCHWEIZER SENNEN

HISTORIK
Rasens förfäder till Grosser Schweizer Sennenhund var starka hundar som kallades slaktar- eller boskapshundar som för länge sedan fanns utspridda i Mellaneuropa. De avlades fram av kreaturshandlare, hantverkare och bönder för att användas som vakt-, drag- och boskapsdrivande vallhund. Hundarna användes av fattiga bönder som en liten häst och kunde dra stora mängder last i små kärror på stigarna genom Alperna. Dessutom vaktade hundarna gårdarna mot inkräktare och vallade boskapen åt bonden. Rasen återupptäcktes 1908 och Grosser Schweizer Sennenhundklubb grundades 1912 i Schweiz och 1939 presenterade FCI den första rasstandaren.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Spår, sök och drag är utmärkta sysselsättningar för en Grosser Schweizer Sennenhund. Svenska Sennenhundklubben har utformat ett drag-/arbetsprov utifrån rasens ursprungliga arbetsområde när den drog en vagn med t.ex. mjölk till ortens mejeri. Hundarna älskar att dra pulkor och kärror. Tävlingslydnad med enformiga moment som upprepas gång på gång är inte rasens starka sida.

EGENSKAPER – MENTALITET
Grosser Schweizer Sennenhund är en aktiv hund med stort självförtroende, är orädd, uppmärksam, vaksam och skall ha ett pålitligt temperament. Rasens ursprungliga vaktbeteende är väl bevarat. Den är mycket tillgiven sin familj och vaktar alla som tillhör familjeflocken.

STORLEK OCH UTSEENDE
Grosser Schweizer Sennenhund är den största och tyngsta av de fyra sennenhundraserna. En stark, muskulös hund med kraftig benstomme. Mankhöjd för hane är 65 – 72 cm, och för tik 60 – 68 cm. Trots sin storlek och tyngd skall den vara uthållig och rörlig. Könsprägeln skall vara tydlig. Den skall ha en päls med medellångt täckhår och tjock, helst mörkgrå till svartfärgad underull. Korta täckhår är tillåtet förutsatt att underull finns. Hunden skall ha en svart grundfärg med lysande rödbruna och vita tecken.

PÄLSVÅRD
Pälsen är enkel att sköta. Vanligast fäller hunden två gånger per år.

ATT TÄNKA PÅ OM DU ÄR INTRESSERAD AV RASEN
1) Att äga och uppfostra en Grosser Schweizer Sennenhund så bör du helst ha tidigare hundvana.

2) Ta reda på så mycket som möjligt om rasen för att vara väl medveten om dess egenskaper. Ta kontakt med uppfödare för att kunna träffa flera hundar.

3) Grosser Schweizer Sennenhund är en storvuxen ras som kräver utrymme och behöver som vuxen ordentlig motion per dag. Valpar och unghundar skall inte motioneras målmedvetet utan i sin egen takt. Leder och skelett är inte färdigutvecklade före ca 12-18 månaders ålder.

4) Att tillhöra en flock och känna gemenskap med övriga familjemedlemmar är ett stort behov hos denna ras. Den trivs bäst när den får vara med sin familj och passar inte att vara ensam mycket. Den är heller inte någon hundgårdshund.

SKK:s rasstandard >>